lecture slides

Aloitusluento

Kurssin aloitusluento järjestetään online-esityksen Zoomissa . Luennon yhteystiedot sijaitsevat kurssin Moodle-sivulla. Luennon kirjallinen materiaali on luettavissa yo. pdf-linkin/upotuksen kautta. Materiaali vastaa keskeisiin kysymyksiin kurssin suorittamisesta. Luennon tallenne on katsottavissa kurssin Moodle-sivulla.

Keskustelupalstat

Kurssin Moodle-alueen keskustelupalsta on käytettävissä yleisiin kurssikysymyksiin.

Lisäksi kurssilla on käytössä interaktiivinen Discord-palsta. Discordin käyttö voi vaatia hieman totuttelua. Mikäli palvelu ei ole tuttu, kurssin kanavalle liittyminen vaatii lyhyesti seuraavat alkutoimenpiteet:

  1. Discord-palveluun käyttäjätilin luonti.
  2. Kutsulinkin kautta "serverille" Software Engineering liittyminen.
  3. Yksityisviestillä Keanu-botille tunnistautuminen ja kurssialueelle liittyminen (!join_course #dtek0097_2022)

Kehitystyökalut

Kurssilla on suositeltavaa käyttää Turun yliopiston tietotekniikan laitoksen kehittämää virtuaalista kehitysympäristöä (versio Java development VM). Käyttö on suositeltavaa ohjelmistoalustojen ja -versioiden mahdollisten yhteensopivuusongelmien välttämiseksi. Alustaan on asennettu ja konfiguroitu ennalta tietty tuettu työkalujen kombinaatio. Lue linkin takaa tarkemmat ohjeet ympäristön käyttöön.

Materiaalissa on pyritty tarjoamaan ohjeita myös kehitystyökalujen asentamiseen omalle henkilökohtaiselle koneelle. Huomaa kuitenkin, että käyttöjärjestelmien, Java-ympäristöjen ja työkalujen versioiden sekä asetusten yhdistelmiä on niin lukuisia, että jokaiselle kombinaatiolle on hyvin vaikeaa tarjota yleispäteviä ohjeita. Siksi suosittelemme ongelmatilanteissa lataamaan em. virtuaalikoneen, jotta kurssin suoritus ei vaarannu.

Mikäli valitset VMWare-hypervisorin, yliopiston tarjoamat lisenssikoodit ovat Moodle-sivulla.

Luennot ja lisämateriaali

Luentojen videot ja esitysgrafiikka ovat katsottavissa ja ladattavissa tältä sivustolta. Huomaa sivun yläreunan navigointipalkki ja numerointi 0-14:

Sivut 1-14 ovat luentoja (1 = johdanto, 2-14 teoria) ja sivu 0 harjoitusohjesivu. Luentosivuille on upotettu sekä luentomateriaali, videot että kurssin muuta teoria- ja ohjelmakoodimateriaalia. Luentomateriaalin kielen voi valita valitsemalla navigointialueelta FI / EN.

Luentojen materiaali perustuu seuraaviin lähdeteoksiin

Kirjasta 'The Definitive Guide to Modern Java Clients with JavaFX' suositeltavin painos on 2022 ilmestynyt 2. painos (JavaFX 17), joka sisältää tärkeitä korjauksia JavaFX:n käyttöönoton uusilla Java- ja JavaFX-versioilla. Kirjan vanhempi painos on myös edelleen käyttökelpoinen ja mainitut korjaukset on esitelty myös kurssin materiaalissa.

Kirjan 'Designing Interfaces' kolmatta painosta ei ole vielä valitettavasti ehditty arvioida tämän kurssin käyttöön.

Kurssin suorittaminen

Kurssin koostuu harjoitustyömuotoisista osasuorituksista, joiden yhteenlasketut pisteet määrittävät kurssiarvosanan. Harjoitustöiden arviointikriteerit on listattu kunkin harjoitustyön yhteydessä ja koko kurssin osalta arvioinnin laskentaperusteet johdantoluennolla.

Kurssin suorittamisen kannalta on tärkeää seurata harjoitustöiden aikataulua. Kullakin harjoitustyöllä on seuraavat elinkaaren vaiheet:

  1. tehtävänannon julkaisu
  2. mahdollinen ohjaussessio (harjoitukset A1-4 ja B)
  3. palautuksen deadline
  4. arvioinnin julkistus.

Kurssin ryhmätöiden (harjoitukset C ja D) tekeminen yksin ei vaikuta arvioinnin perusteisiin. Kokonaistyömäärä ja arviointi on molemmissa tilanteissa sama. Tehtävät kannattaa siis ehdottomasti tehdä ryhmissä - työmäärä on huomattavan suuri yksin tehdessä. Ryhmien muodostamiseen voi käyttää apuna kurssin keskustelu- ja chat-palstoja.

Harjoitustyöt

Harjoitustyöt on kuvattu tarkemmin omalla sivullaan. Kurssin aikataulusivulla on ilmoitettu sekä tehtäväkuvausten julkaisun että tehtävien ratkaisujen palautusten aikataulut. Tehtäväkuvaukset pyritään julkaisemaan jo tätä aiemmin resurssien näin salliessa. Tehtävien yhteydessä on mainittu harjoitusten pohjatietona vaadittavan teorian luentosivut.

Harjoitustöiden julkaisuista tiedotetaan kurssin Moodle-alueen uutispalstalla. Tilaus tapahtuu automaattisesti liittymällä Moodle-alueelle.

Harjoitustöiden pistetaulukko kootaan kurssin Moodle-sivulle. Tarkista töiden pistetilanne ajoissa merkintävirheiden varalta. Pistetaulukosta näkee mm. viivana ei-palautetun harjoituksen ja nollana pisteettömäksi arvioidun vastauksen.

Viikkotehtävistä kootaan lopuksi eri ongelmakohtia käsittelevä palaute.

Harjoitussessiot

Kurssilla järjestetään aikataulusivulla mainitut harjoitussessiot sekä interaktiiviset luennot. Valmistaudu erityisesti UX-luentoa varten perehtymällä etukäteen luentovideoihin ja niihin liittyviin kysymyksiin, sillä tilaisuuden tarkoitus on lähinnä käsitellä näitä kysymyksiä interaktiivisesti eikä tilaisuuteen ole varattu aikaa sekä katsoa tallenteita että osallistua. On erittäin suositeltavaa myös perehtyä viikkoharjoitusten ohjelmointitehtäviin ennen harjoitussessioita.

Tentti

Kurssilla ei ole tenttiä!

Oppimistavoitteet

Koko kurssin DTEK0097 oppimistavoitteet on listattu sekä kurssiportaalin esittelysivulla että Peppi-sivustolla. Jokaisen viikkoharjoituksen osalta oppimistavoitteet on listattu harjoitussivun lopussa.